Motorlu Kara Taşıtları İstatistiği
otoProf Oto Ekspertiz olarak bugün sizlerle çok güzel bir araştırma sonucunu,Motorlu Kara Taşıtları İstatistiği, paylaşıyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Emniyet Genel Müdürlüğü verilerinden yola çıkarak 2016 yılına ait Motorlu Kara Taşıtları İstatistiği verilerini açıkladı. Bu yazımızda, TÜİK’in Mart 2017’de açıkladığı Motorlu Kara Taşıtları İstatistiği verilerini detaylıca inceleyeceğiz. Bu makalemize başlamadan, oto ekspertiz nedir ve ikinci el otomobil sektörü yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Motorlu Kara Taşıtları İstatistiği – Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı
Motorlu Kara Taşıtları İstatistiği verilerine göre, trafiğe kayıtlı araç sayısı Ocak 2017 ayı sonu itibarıyla 21 211 701 olmuştur.
Bu 21 milyonluk motorlu kara taşıtı içerisindeki yüzdelik dilimlere bakalım. Trafiğe kayıtlı araçların %53,8’ini otomobil,%16,4’ünü kamyonet, %14,2’sini motosiklet, %8,3’ünü traktör, %3,9’unu kamyon, %2,2’sini minibüs,%1’ini otobüs, %0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturmaktadır.
Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan araç sayısı
Ocak 2017’de trafiğe kaydı yapılan araç sayısı 128 648 olmuştur.
Bu sayı içerisinde otomobil %65,8’lik pay ile ilk sırayı aldı. Bu payı sırasıyla %22,3 ile kamyonet, %4,2 ile motosiklet, %3,3 ile traktör takip etti. Minibüs, otobüs, özel amaçlı taşıtlar ve traktör taşıtların %4,4’sini oluşturmaktadır.
Devri Yapılan Taşıt Sayısı
Ocak 2017’deki son verilere göre devri yapılan taşıt sayısı 509 165 adet olmuştur.
Devir, noterler aracılığı ile bir veya daha fazla el değiştiren taşıtları ifade etmek için kullanılmıştır. Toplam 509 bin 165 adet devri yapılan taşıt sayısı içerisinde otomobil %70,7 ile tekrar ilk sırada yer alıyor. Otomobili sırasıyla %17,2 ile kamyonet, %3,4 ile traktör, %3 ile motosiklet takip etti. Ocak ayında devri yapılan taşıtların %5,7’sini ise minibüs, otobüs, kamyon ve özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Devri yapılan taşıt sayısı ile aslında ikinci el araç alım satımından bahsedilmektedir. Devri yapılan 2. el araçlar içerisindeki paya dikkat edilirse, ikinci el otomobil sayısı yaklaşık %70,7’lik ciddi bir paya sahiptir. İkinci el araç alım satımının lokomotifi ikinci el otomobil sektörü olduğu açık ve nettir.
İkinci el araç sayısı yukarıdaki veriler dikkate alındığında sürekli artmaktadır. Bu artış 2. el araç sektörünün giderek daha büyüyeceği anlamına gelmektedir. Tabi bu sektör içerisinde iyi ve bakımlı araçların yanında bakımsız ve kötü durumdaki araçlar da bulunmaktadır. Bu nedenle, ikinci el araç alırken bu ayrımı çok iyi yapmanız gerekiyor. Artık eskisi gibi tanıdık bir ustaya göstererek görsel ve işitsel testler dışında son teknoloji cihazların da yardımıyla aracınızın performansı hakkında net bilgilere sahip olabiliyorsunuz. otoProf Oto Ekspertiz olarak hizmetlerimizi incelemenizi ve bizimle iletişime geçebilirsiniz. otoProf Oto Ekspertiz Maltepe olarak sizlere kaliteli ve profesyonel hizmet sunmak için sürekli çalışıyoruz. Bu makalemizin ve diğer makalerimizin devamı gelecek. Sosyal medya platformlarında bizlere destek vermenizi bekliyoruz. Facebook sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.
otoProf Oto Ekspertiz Maltepe